Consulting

Consulting

De consultancybranche is een van de meest diverse markten binnen de professionele dienstverlening en daarom zijn er in de branche een aantal verschillende soorten consultants te vinden. Bovendien is ‘consultant’ geen beschermde beroepstitel zoals de meeste andere beroepen, waardoor het voor iedereen mogelijk is om zich strategie-, management-, business-, finance-, HR- of IT-consultant te noemen. Gezien de wijdverspreide gebieden waarin een consultant kan opereren en de verscheidenheid aan werkplekken waar een consultant toegang toe heeft, is het aantal onafhankelijke consultants de afgelopen jaren sterk gestegen. Door de brede instroom in de branche is een gemeenschappelijke definitie van een ‘consultant’ moeilijker te bereiken.

Branchespecifieke verenigingen en analisten hebben de afgelopen decennia verschillende definities ontwikkeld om de verschillende soorten adviseurs die in het veld actief zijn te categoriseren. Consultancy.eu sluit aan bij de aanpak van Kennedy Information, een Amerikaans onderzoeksbureau dat al sinds de jaren ’60 de consultancymarkt analyseert (zie voor meer info de pagina over de Consulting Industry). De methodologie achter hun aanpak is gebaseerd op het feit dat er zes kerntypen consultants zijn binnen de adviesbranche:

Strategy Consultant

De term Strategy Consultant wordt gebruikt om consultants te omschrijven die opereren op het hoogste niveau van de consultancymarkt, met een focus op strategische onderwerpen als bedrijfs- en organisatiestrategie, economisch beleid, overheidsbeleid en functionele strategie. Om deze reden voeren strategieconsultants over het algemeen werk uit in opdracht van topmanagers zoals CxO’s, directeuren en senior managers. Aangezien de aard van strategieadvies verschilt van de andere, meer implementatie- en operatiegerichte gebieden, hebben strategieadviseurs over het algemeen een ander profiel dan hun collega’s. Hun focus ligt meer op kwantitatieve/analytische vaardigheden en hun taakomschrijving draait meer om het geven van advies dan om toezicht te houden op de uitvoering.

Management Consultant

Organisatieadviseurs, in de praktijk ook wel bedrijfsadviseurs of organisatieadviseurs genoemd, zijn adviseurs die zich richten op allerlei organisatievraagstukken, van strategie tot uiteenlopende elementen binnen het management. In de methodiek van zowel Kennedy als Consultancy.eu is Management Consulting een verzamelnaam voor alle diensten die vallen onder Strategy Consulting, Operations Consulting en HR Consulting. Daarom kan meer dan de helft van alle adviseurs worden gedefinieerd als een organisatieadviseur.

Operations Consultant

Operations consultants zijn consultants die klanten helpen de prestaties van hun operaties te verbeteren. Consultancyactiviteiten in dit segment variëren van adviesdiensten tot hands-on implementatieondersteuning voor zowel primaire functies (bijv. Sales, Marketing, Productie, etc.) als secundaire functies (bijv. Finance, HR, Supply Chain, ICT, Legal, etc.). ). Operations Consultants vormen het grootste segment binnen de adviesbranche en het merendeel van de consultants is actief binnen een van de vele onderliggende werkgebieden. Aangezien operations consulting vaak wordt geassocieerd met de strategie- en technologiekant van een bedrijf, werken actieve operations consultants regelmatig zij aan zij met experts uit deze domeinen.

Financial Advisory Consultant

Consultants die actief zijn in het Financial Advisory-segment werken over het algemeen aan vragen die betrekking hebben op financiële capaciteiten, en in veel gevallen ook op de analytische capaciteiten binnen een organisatie. Vervolgens kunnen de profielen van consultants die actief zijn in dit segment sterk variëren, van M&A en corporate finance adviseurs tot risicomanagement, fiscale herstructurering of vastgoedadvies. Ook adviseurs gespecialiseerd in forensisch onderzoek en ondersteuningsgeschillen vallen onder het segment Financieel Advies. De meeste financiële adviseurs werken voor grote gecombineerde accountants- en adviesbureaus, of juist voor niche-adviesbureaus.

Human Resource Consultant

HR-consultants helpen opdrachtgevers met Human capital vraagstukken binnen hun organisatie en/of met het verbeteren van de performance van de HR-afdeling. Kernthema’s die centraal staan in de functieomschrijving van HR-adviseurs zijn onder andere organisatieveranderingen, verandermanagement, arbeidsvoorwaarden, learning & development, talentmanagement en pensionering. HR-consultants worden ook door organisaties ingeschakeld om de bedrijfscultuur binnen hun organisatie of hun HR-afdeling te helpen transformeren, onder meer op het gebied van organisatie-inrichting, processen en systemen. HR- en strategieadvies vormen de twee kleinste segmenten van de consultancy-industrie en het aantal consultants dat in dit domein actief is, is dan ook lager dan in andere delen van de industrie.

IT Consultant

Technologieconsultants, ook wel IT-, ICT- of digitale consultants genoemd, richten zich op het helpen van opdrachtgevers bij het ontwikkelen en toepassen van Informatie Technologie (IT) binnen hun organisatie. IT-consultants richten zich op transities (projecten) in het ICT-landschap, in tegenstelling tot reguliere IT-medewerkers, die zich bezighouden met de dagelijkse IT-operatie (zogenaamde ‘business as usual’-activiteiten). Het merendeel van de ICT-consultants werkt aan implementatietrajecten van bijvoorbeeld omvangrijke ERP-systeemapplicaties, waarbij hun rol kan variëren van projectmanagement tot procesmanagement of systeemintegratie. Binnen IT-consulting zijn de snelst groeiende markten digital, data-analyse (ook wel data science genoemd), cybersecurity en IT-forensisch onderzoek.